Atrakcyjne, funkcjonalne i bezpieczne opakowania stały się kluczowym elementem różnorodnych produktów spożywczych. Ich rola jest bardzo ważna w sprzedaży i dystrybucji żywności.
Najważniejsze funkcje opakowań spożywczych
Opakowania spożywcze spełniają bardzo wiele istotnych funkcji, które z kolei determinują właściwości, jakimi powinny się wyróżniać. Niewątpliwie jedną z najważniejszych funkcji opakowań jest funkcja ochronna. Trzeba pamiętać, że w przypadku produktów żywnościowych tworzywo, z jakiego wykonano dane opakowanie, nie może wchodzić w bezpośrednią reakcję z zawartością. Otoczka artykułu spożywczego musi stanowić barierę przed czynnikami zewnętrznymi oraz ochronę przed uszkodzenia mechanicznymi. Powinno zapewniać bezpieczną, a jednocześnie wygodną konsumpcję.
Aby opakowanie spożywcze spełniło swoje zadanie, musi być odpowiednio dopasowane pod względem wielkości oraz rodzaju produktu. Dlatego bardzo ważne jest, aby zostało odpowiednio zaprojektowane, a następnie precyzyjnie wykonane. Oczywiście nie mniej ważny jest projekt graficzny, który wpływa na atrakcyjność danego produktu. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, aby zarówno karton, jak i farby czy lakiery użyte do wykonania grafik posiadały stosowne certyfikaty pozwalające na bezpośredni kontakt z żywnością.
Opakowanie musi też zapewniać wysoką jakość produktu, zachowując jego jakość oraz wszystkie walory zapachowe i smakowe, zapobiegając wysychaniu, zabrudzeniu, utracie świeżości, zmianie barwy czy konsystencji. Powinno być trwałe od momentu zapakowania, poprzez przechowywanie, transport aż do chwili spożycia przez konsumenta.
Opakowania jednorazowe dla gastronomii
W branży gastronomicznej szeroki zastosowanie znajdują opakowania jednorazowe wykonane z kartonu. Spełniają one wszystkie najważniejsze wymogi związane z bezpiecznym i wygodnym przechowywaniem różnego rodzaju żywności. Chronią zawartość, a jednocześnie zapewniają do niej wygodny dostęp. Jednorazowe opakowania kartonowe gwarantują też łatwy transport i wygodne składanie. To z kolei przekłada się na mniejsze koszty związane z przewozem oraz późniejszym przygotowaniem opakowania do użycia. Niski jest również koszt ich produkcji, co w dużej mierze przekłada się na powszechne zastosowanie w gastronomii.