Opakowania kartonowe znajdują zastosowanie w wielu branżach, zwłaszcza związanych ze sprzedażą produktów spożywczych, farmaceutycznych, AGD czy branżą cateringową, żeby wymienić tylko niektóre z nich. Aby spełniały swoje zadanie, muszą odznaczać się odpowiednimi parametrami i właściwościami. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie są te parametry i co na nie wpływa.
Na czym polega wytrzymałość opakowań z papieru i jak się ją mierzy?
Jedną z najważniejszych cech, jakimi powinny odznaczać się opakowania kartonowe jest bez wątpienia ich wytrzymałość, czyli inaczej mówiąc odporność na rozdarcia i zgniecenia, a także na działanie czynników zewnętrznych, takich jak woda czy wysoka temperatura. Aby określić jej poziom, opakowania z tektury podaje się różnorakim testom. Jednym z nich jest test wchłaniania wody, czyi inaczej Metoda Cobb’a. Dzięki niemu można stwierdzić podatność papieru na wchłanianie wilgoci, która jest czynnikiem osłabiającym jego wytrzymałość i powodującym odkształcenia. Do innych często stosowanych testów badających odporność na wywieranie mechanicznego nacisku należą: BCT ( test odporności na ściskanie), FCT ( test odporności na zgniatanie płaskie) oraz ECT ( test odporności na zgniatanie krawędziowe).
Jakie rodzaje opakowań są najbardziej wytrzymałe?
Opakowania papierowe służą różnym celu i z tego względu mogą się od siebie różnic także pod względem swojej grubości i wytrzymałości. I tak np. kartonowe opakowania dla gastronomii czy opakowania farmaceutyczne wykonuje się zwykle z cieńszego materiału niż opakowania wykorzystywane do przewożenia sprzętu AGD. Generalnie opakowania z kartonu możemy podzielić na wykonane z tektury litej oraz falistej. Tektura falista uważana jest za bardziej wytrzymałą, gdyż złożona jest z kilku warstw. Liczy się jednak nie tylko liczba warstw, lecz także ich grubość. W skali grubości tektury falistej wyróżnia się kilka klas, z których najgrubszą jest klasa BC, która oznacza 5-cio warstwową tekturę o grubości 6,5 mm.