Chyba każdy lubi pyszne, świeżo pieczone słodkości, które w nawet najgorszy dzień, choć na chwilę poprawiają humor. Warto jednak pamiętać, że o profesjonalnej cukierni świadczy nie tylko jakość wyrobów, ale również sposób ich pakowania. Jakie opakowania są dedykowane do branży cukierniczej? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Jakie opakowania sprawdzają się w cukierniach?
Opakowania, które są wykorzystywane w cukierniach służą przede wszystkim do pakowania tortów, ciast, ciasteczek, pączków oraz innych wyrobów cukierniczych charakterystycznych dla wybranego lokalu. W zależności od okazji i od tego, jak długi będzie transport, potrzebne są nieco inne propozycje.
Najpopularniejsze opakowania to m.in. kartonowe pudełka na ciasto z rączką i bez rączki, pudełka samoskładające, kartonowe pudełka na tort (klejone i składane), pudełka na pączki, a także małe pudełeczka na praliny. Ważne są także pudełka okolicznościowe i pudełka prezentowe.
Omawiając opakowania warto wspomnieć również o elementach niezbędnych w procesie pieczenia. Chodzi przede wszystkim o jednorazowe formy do wypieków, papilotki, a także spody kartonowe pod torty.
Jakie powinny być opakowania na wypieki?
Oprócz wygodnej formy, która umożliwia swobodny transport wypieków, warto zwrócić uwagę na sposób ich wykonania. Np. torty muszą być zabezpieczone poprzez stabilne, trwałe opakowania o odpowiedniej sztywności i wyjątkowej odporności na wodę i tłuszcz.
Co ważne, opakowania dla cukierni muszą być tworzone według najwyższych standardów, ponieważ mają bezpośredni kontakt z jedzeniem. W czasie ich produkcji nie można wykorzystywać żadnych szkodliwych substancji.
Co ciekawe, opakowania na słodycze mogą różnić się swoją formą, kształtem i kolorystyką. W zależności od preferencji mogą być błyszczące, matowe, z nadrukami, klasyczne, ze wstążkami. Stanowią przecież nie tylko zabezpieczenie, ale również dekorację, dzięki której można wręczyć je jako prezent.