Różnego rodzaju opakowania są niezbędnym elementem działalności gastronomicznej. Stosowanie ich niesie ze sobą wiele korzyści, np. zachowanie walorów smakowych zamkniętych w nich dań i ochrona posiłków przed zabrudzeniem. Dzięki dobrej jakości opakowaniom można zadbać o jakość potraw, przewieźć je i przechować.
Opakowania produkowane z tworzyw sztucznych
Specjalne opakowania gastronomiczne umożliwiają sprzedaż wielu różnych potraw na wynos. Najpopularniejsze są pudełka o różnych pojemnościach i kształtach, wykonane z polietylenu, polistyrenu oraz styropianu. Doskonale sprawdzają się do przechowywania ciepłych dań i dostarczania ich do klientów. Są lekkie i wytrzymałe, dobrze zabezpieczają potrawy przed kontaktem z czynnikami zewnętrznymi, rozlaniem oraz spadkiem temperatury.
Estetycznie wykonane są wizytówką firmy, promują markę wśród klientów. Klienci chętnie korzystają z nich, gdy porcje w restauracji okażą się za duże. Dzięki temu nie trzeba wyrzucać jedzenia, a zabrać ze sobą do domu i zjeść później. Funkcje te spełniają również nasze opakowania jednorazowe dla gastronomii.
Opakowania kartonowe na żywność
Równie popularne są kartonowe pudełka na dania obiadowe, ciasta i ciasteczka. Są atrakcyjne wizualne, umożliwiają naniesienie wybranego nadruku. Cechują się ponadto wytrzymałością, dzięki czemu można w nich bezpiecznie transportować nawet nieco cięższe torty i wypieki. Często stosowanymi są kubełki i boxy na potrawy typu fast food. Są niezastąpione w sprzedaży hamburgerów, pizzy i zapiekanek. Dzięki nim przekąski takie jak pączki mogą być bezpiecznie przechowywane i transportowane. Szczególną popularnością w ostatnim czasie cieszą się rożki do bubble wafle. Można je poddać recyklingowi, łatwo je spersonalizować poprzez logo i dane firmy.