Jakie wymagania muszą spełniać opakowania dla gastronomii?

Opakowanie odpowiednio dobrane do produktu to bardzo ważny element całego łańcucha sprzedaży. Jego podstawowym zadaniem jest ochrona zawartości, ale także przykucie uwagi klienta, czy zwiększenie świadomości na temat marki. Istnieje jednak dziedzina, w której wykorzystywane opakowania muszą spełniać szczególne wymogi. Chodzi oczywiście o gastronomię i o materiały mające bezpośredni kontakt z żywnością. Jakie wymagania muszą spełniać takie propozycje? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Opakowania do gastronomi – czym się wyróżniają?

Opakowania do gastronomii i cateringu mają zazwyczaj charakter jednorazowy, co oznacza, że po wykorzystaniu zostają wyrzucone. Takie "jednorazówki" sprawdzają się szczególnie dobrze w przypadku restauracji, barów obiadowych oraz firm cateringowych, w których ważne jest zachowanie wysokiej jakości, ale także wygody. Ponieważ jednak są one wykorzystywane, w dużych ilościach ogromne znaczenie ma możliwość ich recyklingu. I takie właśnie są nasze propozycje. Wszystkie tworzone przez nas opakowania do gastronomi są ekologiczne i podlegają recyklingowi. Jednocześnie posiadają certyfikat pozwalający na ich kontakt z żywnością, co oznacza, że są w pełni bezpieczne.

W naszej ofercie znajdziesz m.in. rożki Bubble Waffle, boxy zamykane, kubełki, opakowania na zapiekanki, opakowania na naleśniki, opakowania typu Lunch Box, czy opakowania do tortilli. Duże znaczenie mają także opakowania na burgery w formie zamykanego pudełka oraz opakowania na kanapki, które sprawdzają się do pakowania wrapów, tortilli czy hot-dogów.

Warto zwrócić uwagę, że nasze opakowania spożywcze chronią zawartość produktu, umożliwiają wygodny dostęp, są trwałe, nie zmieniają wyglądu i smaku potrawy, wyróżnia je korzystna cena, a także pełne bezpieczeństwo.

Opakowania do gastronomi vs bezpieczeństwo – jakie wymagania muszą spełniać?

Warto powiedzieć jednak więcej o wymaganiach, jakie muszą spełniać opakowania do gastronomi. Ponieważ cieszą się one dużą popularnością na terenie wielu krajów, powstały specjalne normy prawne decydujące o ich tworzeniu i wykorzystywaniu. Takie akty prawne to m.in.:

  • Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu żywności,
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Co warto więc wiedzieć? Tak jak wszystkie opakowania, także opakowania do gastronomii (nawet jednorazowe) muszą spełniać swoje podstawowe zadanie, czyli chronić potrawę przed uszkodzeniami, dbając jednocześnie o jej higienę. Niezwykle ważne jest też ich wykonanie i rodzaj użytych w czasie procesu materiałów. Opakowania dedykowane do bezpośredniego kontaktu z żywnością powinny być w pełni bezpieczne, tak by zawarte w nich substancje nie przenikały do pożywienia. Nie mogą także zmieniać smaku i zapachy dania. W przypadku nadruków i wykorzystania farby drukarskiej zabroniony jest bezpośredni kontakt między taką powierzchnią, a potrawą.

Wróć do bloga