Tacki formowane z papieru – ekologiczne opakowania na żywność

Niezależnie od tego, czy prowadzimy biznes gastronomiczny, czy nie, wszyscy spotykamy się z zagadnieniem przechowywania i transportowania żywności. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej dzieje się to oczywiście na większą skalę, niemniej jednak problem pozostaje ten sam – jak poręcznie zapakować jedzenie na wynos, a następnie przenieść je w inne miejsce? Z sytuacją, która wymaga odpowiedzenia na to pytanie, mamy do czynienia choćby wówczas, kiedy zostały nam potrawy z urządzonej imprezy i chcemy je komuś wręczyć.

Opakowania a tacki

Jeszcze do niedawna popularnymi opakowaniami jednorazowymi na wynos były te produkowane z plastiku. Choć takie rozwiązanie było dobre choćby z tego powodu, że plastik nie nasiąka wilgocią, miało ono jedną zasadniczą wadę – było mało ekologiczne. Dlatego też coraz częściej plastik jest wypierany przez opakowania papierowe. Są one zdecydowanie bardziej przyjazne środowisku, ponieważ mogą ulegać recyklingowi. Pośród nich znajdują się rozmaite typy, a każdy z nich służy do czego innego. Jednymi z najbardziej przydatnych są opakowania do zgrzewu i tacki do zgrzewu. Mają one bowiem szerokie zastosowanie w cateringu. Ich specyficznymi odmianami są opakowania formowane do zgrzewu i tacki formowane do zgrzewu. Posiadają one bowiem specjalne kształty, które ułatwiają przechowywanie niektórych potraw.

Czym różnią się tacki od opakowań? Podczas gdy opakowania posiadają zamknięcia, tacki jednorazowe ich nie mają. Nie znaczy to jednak, że są mniej użyteczne. Wprost przeciwnie. Można je wykorzystywać do wielu rozmaitych celów, a przede wszystkim do tego, by wykładać na nie jedzenie. Tacki papierowe, w tym tacki formowane, to akcesoria, bez których nie może się obyć żaden solidny catering. To właśnie na nich da się pięknie wyeksponować wybrane potrawy. Po zakończeniu imprezy wystarczy je zaś wyrzucić do odpowiedniego pojemnika, dzięki czemu da się zaoszczędzić wiele czasu i skrócić sprzątanie.

Wróć do bloga